donderdag 7 oktober 2010

4. Nepal-Tibet: heilige voettocht rondom de Kailash

Gossul Gompa
Chiu Gompa

Thöling Gompa

Een gompa of ling is een kerkelijke fortificatie die bedoeld is voor boeddhistische leer, vorming en sadhana en kan gezien worden als een samensmelting van een monniken- en nonnnenklooster en theologische universiteit.

Gompa's zijn te vinden in Tibet, Ladakh (India), Nepal en Bhutan. Het ontwerp en de details van het interieur variëren van regio tot regio, hoewel ze allemaal de meetkundige vorm hebben, vergelijkbaar met het ontwerp van een mandala, met een centrale gebedsplaats waar boeddhistische murti's of thangka's zijn geplaatst en banken voor de geestelijken voor het gebed of meditatie. Hieraan zijn soms woonaccommodaties gebouwd. In een gompa zijn vaak met een aantal stoepa's ondergebracht.



dag 15 : bericht van Lea: "Wij zij nu al op stap van vanmorgen 3 uur. De weg die we met de jeep moesten afleggen was maar gedurende een bepaalde periode open. Het is hier schitterend, een prachtig boedistisch klooster bezocht op bijna 4000 m . Op dit moment zijn we in het Güge-rijk met de ruïnestad Thöling.  Ik ben nog niet ziek geweest en volledig geacclimatiseerd aan de hoogte.  Deze avond slapen we in een hotel waar onze kok zelf mag koken."

dag 16: melding van Lea: "Op dit moment verblijven we nog altijd  in Tollin. En inderdaad, alles verloopt anders dan de reisroute die uitgestippeld werd omdat de Chinezen alles bepalen. Ze zijn vb een weg aan het aanleggen, we konden er vandaag niet op omdat er asfalt op moet en heel de weg wordt afgesloten. Gisteren zijn we een prachtige gompa gaan bekijken een aantal km van hier.  Vandaag dus rustdag."

dag 17 smste onze avonturier dat ze aangekomen is in Darchen op 4575 m hoogte.  Dit zal de uitvalsbasis worden voor de heilige voettocht, in wijzerszin rondom de Kailash. Een van de hoogtepunten van mijn reis. Vanaf nu zal het contact verlopen met de satteliettelefoon van Thuraya (hier op klikken).

Thirthapuri (4520 m)


Tsaparang


Thöling


Het prachtige meer Manasarovar (4510 m) is bijzonder heilig voor de hindoes en we verkennen op dag 13 de westoever tot Gossul Gompa. Via Thirthapuri (4520 m) bereiken we het gebied dat ooit het Güge-rijk vormde, met de ruïnesteden van Thöling en Tsaparang.

Bekijk de fotoreportage van flickriver:
Flickriver: Most interesting photos from Nagari, Tibet, China



Mount Kailash
 
dag 18 - 19 -20 : geen contact met Lea.  Het reisschema vermeldt het volgende:
Eindelijk vatten we het heilige van het heilige aan voor de Tibetanen en nog andere mensen van verschillende godsdiensten. We maken een tocht rond de Kailash.  Net zoals vele pelgrims lopen wij de tocht van 52 km in drie dagen, waarbij we kamperen in de nabijheid van de kloosters van Dirapuk en Zutulpuk. Het is een prachtig maar zwaar traject, vooral tijdens de oversteek van de 5636 m hoge Dolma-pas. Maar het is dan ook een uitzonderlijke ervaring, want veel westerlingen komen niet in dit gebied, waarvoor een bijzondere en dure permit vereist is. Op dag 20 is onze tocht rond en gaan we met de jeeps verder richting Horchu.
                                                Bekijk deze videoreportage.

1 opmerking:

  1. marie-jeanne12 oktober, 2010

    De film over de mount Kalash is heel mooi.
    Ik denk dat je mooie foto's gaat bijhebben!

    BeantwoordenVerwijderen

Laat hier je reactie achter! Nu, google heeft net een nieuwe spamfilter geïnstalleerd. Als je een reactie achterlaat zonder je google-account, dan wordt dit automatisch aanzien als spam en wordt het niet onmiddellijk gepubliceerd. Maar geen nood, zodra Lea merkt dat je bericht geen spam is, kan ze het handmatig er toch terug opzetten, maar het kan dus eventjes duren vooraleer je reactie gepubliceerd wordt. Dank je voor de moeite!