zondag 31 oktober 2010

6. Nepal-Tibet: de foto's van Lea

Beste volgers,

Ik heb mijn avontuur in Tibet opgesplitst in 5 grote onderdelen.  Klik op de foto's om meer te weten over dat deel van mijn fantastische reis.

Lea

De vallei van Kathmandu

5-daagse trekking Nepal

Trekking Tibet

Trekking rond de Kailash

Naar een basiskamp op de Mount Everest
     Een eerste videoreportage van Omer, een van de deelnemers.

donderdag 14 oktober 2010

5. Nepal-Tibet: naar het Everest basiskamp

12-10-2010: Lea is juist terug van de Kailash. Zeer mooi geweest en vooral blijven ademen.Want je voelt de hoogte.

13-10-2010: Ze is nu volgens haar eigen bericht op weg richting Everest. Het was heel koud geweest tijdens de nacht: min 8. We zijn terug op de Tibetaanse hoogvlakte. Nu mogen we stilaan beginnen af te tellen. Zou ze moe beginnen te worden?

14-10-2010: Een lange dag gehad. Chinese weg was 4 uur gesloten omwille van werken. Slaap pkk gevonden

Volgens de reisgids: In 3 dagen rijden we oostwaarts door verschillende valleien, met regelmatig een rivieroversteek, tot we het idyllische meer van Paiko Tsho bereiken. Op dag 25 bezoeken we eerst het grote en indrukwekkende boeddhistische klooster van Rongbuk en stappen vervolgens naar het Everest basiskamp (5150 m) en terug, met gedurende de hele tocht de majestueuze Everest-noordwand in het vizier. Een waardige en grootse afsluiter voor het Tibetaanse gedeelte van deze bijzondere reis.
Mount Everest’s north face , as seen from Rongbuk, Tibet

15-10-2010: Lea begeeft zich vandaag naar Tingri. Ze is erg benieuwd hoe het er zal uitzien. Wij hebben alleszins het weerbericht gevonden van Tingri. Dit dorp dient als uitvalbasis om de Everest te gaan beklimmen. Het telt ongeveer een 600-tal inwoners. Tingri is een belangrijke handelspost waar sherpa's rijst, graan en zout verhandelen.

Nieuws vers van de pers:


Allez, wij zijn nog altijd in Tibet . Het is prachtig hier, behalve de steden.  Op moment staat onze jeep in pan en moeten wij wachten in deze echt wel vieze stad nl Saga. We zouden vandaag naar Tingri rijden. Of dit nog gaat lukken weten we niet.




3 foto's van Tingri
16-10-2010: Goede morgen, iedereen.  Wij zijn nu op 5000 m hoogte en kort bij de Everest.  Hier is het slecht weer en weinig zicht.  Jammer.  We hopen op beterschap. (volg het weerbericht in 15-10-2010)

18-10-2010: Een kort bericht van Lea: "We zijn terug op weg naar Nepal"

Volgens de reisgids zien de laatste dagen er als volgt uit:

Via Nylam en de Milarepa-grot(klik)  rijden we terug naar Nepal en Kathmandu, vanwaar we op dag 30 de terugreis aanvatten.

Wie was nu de grote Milarepa van wie we een levensbeschrijving (klik) en een filmtrailer (klik) vonden?



Boven, onder, midden: de grot van Milarepa.


19-10-2010 :  Deze keer kregen we een spraakzame Lea via de mail binnen:

Wij zijn nu terug in Katmandu . De trekking zit erop. De laatste dagen hebben we nog gestapt naar de Everst.  Het slechte weer maakte dat we de Everst niet in volle glorie hebben kunnen zien. We zijn wel naar een basiskamp gestapt. Dat was trouwens heel vies, maar het stappen blijft leuk. Zelfs op grote hoogte nl + 5000 m. Je voelt elke stap. We hebben ontbeten in de sneeuw. Echt leuk!!!

Amaai, nu zijn we hier aan het bekomen van een toch wel zware reis. Voor de eerste keer heb ik terug water gezien sinds 3 weken.  Het was nodig hahahah



Kathmandu: hoofdstad van Nepal

Voorlaatste dag: Hier nu rustig aan de lees.  Ben wat gaan winkelen voor de rest niet veel gedaan.  Ook wel eens leuk, hé.  Vanavond eten we met met de mensen van de trekkingmaatschappij en morgenavond vliegen we richting België.



Nu nog genieten van de laatse dagen, lekker eten en .. tot vrijdag 22/10/2010.

Vrijdag 22/10/2010:
Na een vermoeiende reis via Doah (hoofdstad van Quatar), Genève en Zaventem bereikte Lea na 20 uur het station van Hasselt, waar ze werd opgewacht door haar gelukkige man.  Welkom thuis!!

donderdag 7 oktober 2010

4. Nepal-Tibet: heilige voettocht rondom de Kailash

Gossul Gompa
Chiu Gompa

Thöling Gompa

Een gompa of ling is een kerkelijke fortificatie die bedoeld is voor boeddhistische leer, vorming en sadhana en kan gezien worden als een samensmelting van een monniken- en nonnnenklooster en theologische universiteit.

Gompa's zijn te vinden in Tibet, Ladakh (India), Nepal en Bhutan. Het ontwerp en de details van het interieur variëren van regio tot regio, hoewel ze allemaal de meetkundige vorm hebben, vergelijkbaar met het ontwerp van een mandala, met een centrale gebedsplaats waar boeddhistische murti's of thangka's zijn geplaatst en banken voor de geestelijken voor het gebed of meditatie. Hieraan zijn soms woonaccommodaties gebouwd. In een gompa zijn vaak met een aantal stoepa's ondergebracht.



dag 15 : bericht van Lea: "Wij zij nu al op stap van vanmorgen 3 uur. De weg die we met de jeep moesten afleggen was maar gedurende een bepaalde periode open. Het is hier schitterend, een prachtig boedistisch klooster bezocht op bijna 4000 m . Op dit moment zijn we in het Güge-rijk met de ruïnestad Thöling.  Ik ben nog niet ziek geweest en volledig geacclimatiseerd aan de hoogte.  Deze avond slapen we in een hotel waar onze kok zelf mag koken."

dag 16: melding van Lea: "Op dit moment verblijven we nog altijd  in Tollin. En inderdaad, alles verloopt anders dan de reisroute die uitgestippeld werd omdat de Chinezen alles bepalen. Ze zijn vb een weg aan het aanleggen, we konden er vandaag niet op omdat er asfalt op moet en heel de weg wordt afgesloten. Gisteren zijn we een prachtige gompa gaan bekijken een aantal km van hier.  Vandaag dus rustdag."

dag 17 smste onze avonturier dat ze aangekomen is in Darchen op 4575 m hoogte.  Dit zal de uitvalsbasis worden voor de heilige voettocht, in wijzerszin rondom de Kailash. Een van de hoogtepunten van mijn reis. Vanaf nu zal het contact verlopen met de satteliettelefoon van Thuraya (hier op klikken).

Thirthapuri (4520 m)


Tsaparang


Thöling


Het prachtige meer Manasarovar (4510 m) is bijzonder heilig voor de hindoes en we verkennen op dag 13 de westoever tot Gossul Gompa. Via Thirthapuri (4520 m) bereiken we het gebied dat ooit het Güge-rijk vormde, met de ruïnesteden van Thöling en Tsaparang.

Bekijk de fotoreportage van flickriver:
Flickriver: Most interesting photos from Nagari, Tibet, China



Mount Kailash
 
dag 18 - 19 -20 : geen contact met Lea.  Het reisschema vermeldt het volgende:
Eindelijk vatten we het heilige van het heilige aan voor de Tibetanen en nog andere mensen van verschillende godsdiensten. We maken een tocht rond de Kailash.  Net zoals vele pelgrims lopen wij de tocht van 52 km in drie dagen, waarbij we kamperen in de nabijheid van de kloosters van Dirapuk en Zutulpuk. Het is een prachtig maar zwaar traject, vooral tijdens de oversteek van de 5636 m hoge Dolma-pas. Maar het is dan ook een uitzonderlijke ervaring, want veel westerlingen komen niet in dit gebied, waarvoor een bijzondere en dure permit vereist is. Op dag 20 is onze tocht rond en gaan we met de jeeps verder richting Horchu.
                                                Bekijk deze videoreportage.

zondag 3 oktober 2010

3. Nepal-Tibet: naar Tibet vanaf dag 10

Wanneer U dit leest is het zes uur later in Tibet.
In Tibet volgt men de Chinese tijd.

Tibet






In de achtergrond
het dorpje Sher


Op zondag 3 oktober berichtte Lea: "We zijn de laatste dag in Nepal en morgen naar Tibet.
Het is hier héél mooi en leuk"

Op maandag 4 oktober staken ze de grens over naar het door China bezette Tibet. Dat maakte weer een dag van veel controles.'s Avonds waren de paperassen achter de rug konden ze zich eindelijk gaan douchen Heerlijk!! Morgen wordt er verder getrokken met de tent.

Op dinsdag 5 oktober meldde Lea: "Wij gaan nu met de jeep naar het meer om dan te gaan stappen. Het is
hier gewoon prachtig.  Vanavond slaan we de tent op 4600 meter hoogte Dat gaat koud zijn. Op het moment zijn we ons aan het aanpassen aan de hoogte en mijn hoofd begint toch al wat beter aan te voelen."

Op woensdag 6 oktober ontvingen we volgend bericht: " Ik heb goed geslapen bij min 4°.  Nu gaan we op weg en seffens stevig doorwandelen. Na een stevige wandeling bereikten we onze slaapplaats.  Ondertussen een heilig klooster bezocht.  Erg mooi.  Ben ook al stilaan aangepast aan de hoogte.  Geen hoofdpijn niet meer ook al zitten we op een hoogte van 4600 meter.


Volgens het routeplan zouden ze de volgende dagen de volgende reisplannen gaan maken:

Wanneer we op dag 10 de pas Nara Lagna (4580 m) oversteken is de lucht ijl en ligt het Tibetaans Plateau voor ons. We steken de grens over en met jeeps rijden we vanuit het eerste Tibetaanse dorp Sher in twee etappes naar de kampplaats bij Chiu Gompa (klooster) aan het meer van Manasarovar (4510 m). Hier hebben we een ideaal zicht op de berg Kailash.




Nara Lagna (4580 meter): uitzicht naar Tibet
 
Meer informatie:
Zoals Mekka voor de Moslims is de Mount Kailash de heiligste plaats ter wereld voor de Boeddhisten, Hindoes, Jains en Bonpos. Een tocht naar de Mount Kailash is zeker niet voor iedereen weggelegd.
In mei 1993 werd een akkoord bereikt tussen Nepal en China waardoor het ook voor trekkers mogelijk werd de grens tussen beide landen te passeren. Vele pelgrims waren de trekkers al voorgegaan naar de twee, in Tibet gelegen bedevaartsoorden: de berg Kailash, woonplaats van Shiva en de oorsprong van vier heilige rivieren, en het Manasarovar meer.