zaterdag 4 december 2010

1. Peru: ontdekking per motor

Dag 13 en 14
Bericht van Lea: Het is nu donderdag.  De toch zit erop.  Wij maken ons stilaan klaar om huiswaarts te keren.  Terwijl het hier heel warm is, maken we onze valiezen klaar voor een een binnenlandse vlucht naar Lima.  Vrijdag vliegen we naar huis en tegen zaterdagavond zullen we thuis zijn.  Zet de cava maar klaar.

Lima


Dag 12 --- Chivay - Arequipa

's Ochtends vroeg gaan we op pad richting de "Cruz del Condor", middenin de Colca Canyon, meer dan 2 keer zo diep als de Grand Canyon. Dit is de beste plek op aarde om de Condor in zijn natuurlijke omgeving in het wild te zien. Meer dan 120 kilometer gravel-wegen zullen ons deel zijn.
Nadat we de condors hebben 'zien vliegen', stappen we op onze motoren voor de laatste etappe naar onze thuisbasis Arequipa, waar we in de namiddag zullen arriveren.


Colca Canyon

Condor in Colca Canyon

Dag 11 --- Espinar - Chivay


En nog een keer moeten we de Andes over. Zeker de langste rijdag van deze reis. De hele dag op zand en gravel, maar de beloning is er naar! Een prachtige route. Aan het einde van de middag komen we aan in Chivay. Vlak bij dit dorpje in de Colca Canyon hebben we een heerlijk hotel voor je geboekt met privé warmwater-bronnen. Hier kun je het stof lekker van je af spoelen.








Dag 10 --- Ollantaytambo - Espinar

Berichtje van Lea: Wij gaan vandaag een lange trip maken van 300 km.  Wel veel over gravel.  Das toch wree voorzichtig zijn.  Het blijft nog altijd even leuk.

Een relatief rustige verbindingsdag, dwars door de "Heilige Vallei van de Inca's", naar Espinar. Maar de uitzichten zijn weer geweldig en onvergetelijk. Na de stad Sicuani laten we het asfalt voor 2 dagen achter ons en gaan we verder over gravel-wegen, over de Andes. We overnachten in een basic hotelletje in Espinar.






Day 9 --- Machu Picchu

Omdat er (nog steeds) geen weg is naar Machu Picchu, hebben we geen andere optie dan met de trein te gaan. "De verloren Inca-stad" kun je eenvoudigweg niet links laten liggen als je Peru bezoekt. Het treinstation ligt op een steenworp afstand van ons hotel. In de middag ben je weer terug in Ollantaytambo en kun je dit kleine plaatsje verder ontdekken.

Machu Picchu






Dag 8 --- Cusco - Ollantaytambo

Op de motor gaan we vanuit Cusco naar de "Heilige Vallei van de Inca's". Onderweg bezoeken we de bijzondere ruïnes van Moray en de Salineras Na de lunch in Urubamba rijden we door naar Ollantaytambo, waar een heerlijk hotel op ons wacht. Omdat deze tour een combinatie is van avontuur en luxe, gaan we met de "Vista Dome"-trein, zodat we maximaal kunnen genieten van de prachtige uitzichten.


Moray

Salineras waar zout uit de bergen
wordt gewonnen.
Vista Dome train




Dag 7 --- Cusco

SMS van Lea: Wij zijn nu in Cusco. Gisteren hadden we weer wat regen. Vandaag gaan we Cusco verkennen. Het wordt een verdiende rustdag na 2 serieuze toerdagen.

Je bent de hele dag vrij om deze prachtige stad te bekijken met zijn vele koloniale gebouwen, kleine straatjes, de ruïnes van Sacsayhuaman en de lokale markten buiten de stad. Verder kun je je hart ophalen aan lekker eten en aan een bruisend nachtleven.

Marktplaats Cusco


Dag 6 --- Chalhuanca - Cusco

Na het vroege ontbijt gaan we weer flink omhoog (en omlaag) en, via Abancay, bereiken we de mooiste stad van Zuid Amerika: Cusco, de oude Inca hoofdstad. De rest van de dag ben je vrij om Cusco te ontdekken.


Cusco



Cusco

Dag 5 --- Nasca - Chalhuanca

Nieuws van Lea: Goed aangekomen in Nasca.  Ferme rit met geweldig uitzicht.  Morgen vertrekken we naar de Andes.  Ik ben benieuwd.  Het zal een lange tour worden en wree hoog.  Tot 4 200 meter.  Spannend.

Direct achter Nasca begint het machtige Andes-gebergte. Al snel gaan we over ruim 4.200 meter, waar we de eerste lama's, alpaca's en vicuña's gaan zien. Deze weg met zijn 1000 haardspeldbochten is de mooiste weg voor motoren in Zuid Amerika!!!
We komen langs een tourist-loos Puquio, een prachtig klein stadje hoog in de Andes, met een aantrekkelijke 'Plaza de Armas' (centrale plein). Aan het einde van de dag komen we aan in het wat lager gelegen Chalhuanca.

Deze video geeft je een indruk van de wegen die er vandaag moeten bereden worden.

                                              Het weer in Puquio.


Dag 4 --- Huacachina - Nasca

Bericht van Lea:  Goedemorgen iedereen.  Vandaag toeren we naar Nasca.  Gisteren was het heel goed en vreselijk mooi.  Ben al goed aangepast aan mijn motoke.  Iedereen kan goed meerijden.  Vandaag wordt het een rustige rit.  We zijn nog altijd op schema.

Een relatief korte rit vandaag, dwars door de woestijn naar Nasca. Hier heb je mogelijkheid om over de wereld-beroemde Nasca-lijnen te vliegen. Niet zichtbaar op de grond, maar alleen vanuit de lucht. Het is nog steeds een mysterie waarom deze lijnen honderden jaren geleden zijn gemaakt.









=~=~=~=~=~=~=~=~=~=~=~=~=~=~=~=~=~=~=~=~=~=~=~=~=~=

Lima


Dag 3 --- Pisco - Huacachina

Gelukkig heeft Lea haar valiezen op tijd teruggekregen.  Het werd wel erg spannend want om 10 uur moesten ze vertrekken naar Paracas en om half 10 zag het er nog beroerd uit.  Eind goed al goed.  En nu maar genieten van het prachtige landschap.


Vroeg vertrek om per speedboot naar de Ballestas eilanden te gaan. Hier bevind je je in een open en levendig Dolfinarium met vele zeeleeuwen, zeehonden, pelikanen, Jan van Gendts, aalschovers en pinguins.

De Ballestaseilanden (Spaans: Islas Ballestas) bevinden zich in de Stille Oceaan, in de buurt van de stad Pisco en het schiereiland Paracas (Peru). Ze worden ook wel de Peruaanse Galápagos (Galápagoseilanden) of de Galápagos van de armen genoemd, vanwege de uitbundige aanwezigheid van maritieme zoogdieren en vogels.







Op de eilanden leven veel zeeleeuwen en pinguïns, wat veel toeristen lokt. Daarnaast wordt op de Ballestaseilanden nog steeds guano, vogelmest, gewonnen. Om de vijf jaar wordt de laag guano van het eiland geschept en als mest verkocht.




Aansluitend vervolgen we de weg dwars door de woestijn naar de Paracas National Reserve. Deze woestijn is een ware droom voor de motorrijder daar deze woestijn een pracht van een natuur heeft en zijn zand keihard is...dus lekker met de GPS zoeken we onze weg naar Huacachina... een tocht van tenminste 100km... Huacachina... Een echte oase midden tussen zandduinen gelegen waar je kan sandboarden en/of een buggy huren voor een spectaculaire rit dwars door en over de zandduinen... een F5 rollercoaster!!!




Huacachina


 Dag 1 en 2 --- Arrival in Lima and Pisco



Vanuit Brussels Airport vloog Lea naar Rome en wat later naar Caracas in Venezuela. Van daaruit richting Lima. Spijtig genoeg was de bagage niet achternagekomen. Duimen maar dat die deze nacht er nog bij zal zijn.

Op dag 1 kom je aan in Lima, de bruisende hoofdstad van Peru. Je wordt van het vliegveld gehaald en je verblijft 1 nacht in Lima. De volgende dag wordt per luxe bus naar Pisco gebracht. In Pisco maak je kennis met de groep en met de reisleiding. Na een uitgebreide briefing over de tour heb je de rest van de dag om de omgeving te verkennen.



Peru geschiedenis



Er is niet veel bekend van de geschiedenis van Peru, totdat de Inca’s rond 1200 opkwamen rond het Titicacameer. Hun hoofdstad was Cusco en de bloeiperiode van het rijk duurde van 1450 tot 1530. Over de Inca’s weten we relatief veel, vooral door de ontdekking van de Incastad Machu Picchu in 1911.



Na de Inca’s was het de beurt aan de Spaanse overheersers om een gedeelte van de geschiedenis van Peru te bepalen. In 1532 kwamen de zogenaamde conquistadores onder leiding van Pizarro naar Peru en zij versloegen de Inca’s in een bloederige strijd, hoewel het Incarijk al scheuren vertoonde tegen die tijd. Het Peruaanse volk kwam echter pas in 1821 in opstand tegen de Spanjaarden, wat in 1824 leidde tot een onafhankelijke republiek.




Stabiliteit is er nooit echt geweest in Peru, aangezien de regeringen die bestonden uit militairen, dictators of burgers niet konden brengen wat het land nodig had. De laatste jaren lijkt het er wel op dat de situatie stabiel is, wat ook de economie van Peru ten goede komt.





Korte beschrijving van de reis

Op haar tweede uitstap tijdens het jaar loopbaanonderbreking maakt Lea een tocht met de motor.  Ergens ver weg in Zuid-Amerika hoopt ze het ultieme motorgebeuren mee te maken met een groep
avonturiers.

PeruMotors biedt nu de mogelijkheid om in korte tijd (13 dagen uit en thuis!) de hoogtepunten van Peru te bezoeken op een motor. Verblijf in goede hotels en geniet van je bezoek aan het archeologische hoogtepunt van Zuid-Amerika: Machu Picchu.


Je rijdt door super-droge woestijnen... langs de diepste canyon ter wereld: Colca Canyon... vliegt over de mysterieuze Nasca-lijnen... je bezoekt kleurrijke markten... ziet de vele dieren van de Andes-hooglanden... en natuurlijk het doel van deze reis: De verloren Inca-stad: Machu Picchu, gelegen in het Andes-regenwoud.



Een geheel begeleide tour in een relatief kort tijdsbestek, omdat niet iedereen zeeën van tijd heeft. Maar tijdens deze tour zie je bijna alles. Verblijf in comfortabele hotels en rij op een motor door de Andes. Natuurlijk voorziet deze tour in de PeruMotors Support-auto, zodat je ook comfortabel kunt rijden met een veilig gevoel. Onze professionele gidsen garanderen je een onvergetelijk avontuur...

zondag 31 oktober 2010

6. Nepal-Tibet: de foto's van Lea

Beste volgers,

Ik heb mijn avontuur in Tibet opgesplitst in 5 grote onderdelen.  Klik op de foto's om meer te weten over dat deel van mijn fantastische reis.

Lea

De vallei van Kathmandu

5-daagse trekking Nepal

Trekking Tibet

Trekking rond de Kailash

Naar een basiskamp op de Mount Everest
     Een eerste videoreportage van Omer, een van de deelnemers.

donderdag 14 oktober 2010

5. Nepal-Tibet: naar het Everest basiskamp

12-10-2010: Lea is juist terug van de Kailash. Zeer mooi geweest en vooral blijven ademen.Want je voelt de hoogte.

13-10-2010: Ze is nu volgens haar eigen bericht op weg richting Everest. Het was heel koud geweest tijdens de nacht: min 8. We zijn terug op de Tibetaanse hoogvlakte. Nu mogen we stilaan beginnen af te tellen. Zou ze moe beginnen te worden?

14-10-2010: Een lange dag gehad. Chinese weg was 4 uur gesloten omwille van werken. Slaap pkk gevonden

Volgens de reisgids: In 3 dagen rijden we oostwaarts door verschillende valleien, met regelmatig een rivieroversteek, tot we het idyllische meer van Paiko Tsho bereiken. Op dag 25 bezoeken we eerst het grote en indrukwekkende boeddhistische klooster van Rongbuk en stappen vervolgens naar het Everest basiskamp (5150 m) en terug, met gedurende de hele tocht de majestueuze Everest-noordwand in het vizier. Een waardige en grootse afsluiter voor het Tibetaanse gedeelte van deze bijzondere reis.
Mount Everest’s north face , as seen from Rongbuk, Tibet

15-10-2010: Lea begeeft zich vandaag naar Tingri. Ze is erg benieuwd hoe het er zal uitzien. Wij hebben alleszins het weerbericht gevonden van Tingri. Dit dorp dient als uitvalbasis om de Everest te gaan beklimmen. Het telt ongeveer een 600-tal inwoners. Tingri is een belangrijke handelspost waar sherpa's rijst, graan en zout verhandelen.

Nieuws vers van de pers:


Allez, wij zijn nog altijd in Tibet . Het is prachtig hier, behalve de steden.  Op moment staat onze jeep in pan en moeten wij wachten in deze echt wel vieze stad nl Saga. We zouden vandaag naar Tingri rijden. Of dit nog gaat lukken weten we niet.




3 foto's van Tingri
16-10-2010: Goede morgen, iedereen.  Wij zijn nu op 5000 m hoogte en kort bij de Everest.  Hier is het slecht weer en weinig zicht.  Jammer.  We hopen op beterschap. (volg het weerbericht in 15-10-2010)

18-10-2010: Een kort bericht van Lea: "We zijn terug op weg naar Nepal"

Volgens de reisgids zien de laatste dagen er als volgt uit:

Via Nylam en de Milarepa-grot(klik)  rijden we terug naar Nepal en Kathmandu, vanwaar we op dag 30 de terugreis aanvatten.

Wie was nu de grote Milarepa van wie we een levensbeschrijving (klik) en een filmtrailer (klik) vonden?



Boven, onder, midden: de grot van Milarepa.


19-10-2010 :  Deze keer kregen we een spraakzame Lea via de mail binnen:

Wij zijn nu terug in Katmandu . De trekking zit erop. De laatste dagen hebben we nog gestapt naar de Everst.  Het slechte weer maakte dat we de Everst niet in volle glorie hebben kunnen zien. We zijn wel naar een basiskamp gestapt. Dat was trouwens heel vies, maar het stappen blijft leuk. Zelfs op grote hoogte nl + 5000 m. Je voelt elke stap. We hebben ontbeten in de sneeuw. Echt leuk!!!

Amaai, nu zijn we hier aan het bekomen van een toch wel zware reis. Voor de eerste keer heb ik terug water gezien sinds 3 weken.  Het was nodig hahahah



Kathmandu: hoofdstad van Nepal

Voorlaatste dag: Hier nu rustig aan de lees.  Ben wat gaan winkelen voor de rest niet veel gedaan.  Ook wel eens leuk, hé.  Vanavond eten we met met de mensen van de trekkingmaatschappij en morgenavond vliegen we richting België.



Nu nog genieten van de laatse dagen, lekker eten en .. tot vrijdag 22/10/2010.

Vrijdag 22/10/2010:
Na een vermoeiende reis via Doah (hoofdstad van Quatar), Genève en Zaventem bereikte Lea na 20 uur het station van Hasselt, waar ze werd opgewacht door haar gelukkige man.  Welkom thuis!!

donderdag 7 oktober 2010

4. Nepal-Tibet: heilige voettocht rondom de Kailash

Gossul Gompa
Chiu Gompa

Thöling Gompa

Een gompa of ling is een kerkelijke fortificatie die bedoeld is voor boeddhistische leer, vorming en sadhana en kan gezien worden als een samensmelting van een monniken- en nonnnenklooster en theologische universiteit.

Gompa's zijn te vinden in Tibet, Ladakh (India), Nepal en Bhutan. Het ontwerp en de details van het interieur variëren van regio tot regio, hoewel ze allemaal de meetkundige vorm hebben, vergelijkbaar met het ontwerp van een mandala, met een centrale gebedsplaats waar boeddhistische murti's of thangka's zijn geplaatst en banken voor de geestelijken voor het gebed of meditatie. Hieraan zijn soms woonaccommodaties gebouwd. In een gompa zijn vaak met een aantal stoepa's ondergebracht.



dag 15 : bericht van Lea: "Wij zij nu al op stap van vanmorgen 3 uur. De weg die we met de jeep moesten afleggen was maar gedurende een bepaalde periode open. Het is hier schitterend, een prachtig boedistisch klooster bezocht op bijna 4000 m . Op dit moment zijn we in het Güge-rijk met de ruïnestad Thöling.  Ik ben nog niet ziek geweest en volledig geacclimatiseerd aan de hoogte.  Deze avond slapen we in een hotel waar onze kok zelf mag koken."

dag 16: melding van Lea: "Op dit moment verblijven we nog altijd  in Tollin. En inderdaad, alles verloopt anders dan de reisroute die uitgestippeld werd omdat de Chinezen alles bepalen. Ze zijn vb een weg aan het aanleggen, we konden er vandaag niet op omdat er asfalt op moet en heel de weg wordt afgesloten. Gisteren zijn we een prachtige gompa gaan bekijken een aantal km van hier.  Vandaag dus rustdag."

dag 17 smste onze avonturier dat ze aangekomen is in Darchen op 4575 m hoogte.  Dit zal de uitvalsbasis worden voor de heilige voettocht, in wijzerszin rondom de Kailash. Een van de hoogtepunten van mijn reis. Vanaf nu zal het contact verlopen met de satteliettelefoon van Thuraya (hier op klikken).

Thirthapuri (4520 m)


Tsaparang


Thöling


Het prachtige meer Manasarovar (4510 m) is bijzonder heilig voor de hindoes en we verkennen op dag 13 de westoever tot Gossul Gompa. Via Thirthapuri (4520 m) bereiken we het gebied dat ooit het Güge-rijk vormde, met de ruïnesteden van Thöling en Tsaparang.

Bekijk de fotoreportage van flickriver:
Flickriver: Most interesting photos from Nagari, Tibet, China



Mount Kailash
 
dag 18 - 19 -20 : geen contact met Lea.  Het reisschema vermeldt het volgende:
Eindelijk vatten we het heilige van het heilige aan voor de Tibetanen en nog andere mensen van verschillende godsdiensten. We maken een tocht rond de Kailash.  Net zoals vele pelgrims lopen wij de tocht van 52 km in drie dagen, waarbij we kamperen in de nabijheid van de kloosters van Dirapuk en Zutulpuk. Het is een prachtig maar zwaar traject, vooral tijdens de oversteek van de 5636 m hoge Dolma-pas. Maar het is dan ook een uitzonderlijke ervaring, want veel westerlingen komen niet in dit gebied, waarvoor een bijzondere en dure permit vereist is. Op dag 20 is onze tocht rond en gaan we met de jeeps verder richting Horchu.
                                                Bekijk deze videoreportage.