maandag 27 september 2010

1. Nepal-Tibet: Volledig overzicht van de reis









Lea is op dit moment een reis aan 't maken naar Nepal en Tibet.
Ze is vertrokken op vrijdag 24 september 2010.
Hierboven enkele voorlopige impressies van haar wandeling.
Later zal ze uzelf in geuren en kleuren weten te onderhouden over haar boeiende reis.
Wij proberen haar reis aan de hand van sms'jes zo nauwgezet te volgen in deze blog.


De 6714 m hoge, met sneeuw bepoederde berg Kailash in het westen van Tibet is uiterst heilig voor 4 religies. We trekken eerst 5 dagen te voet naar de Tibetaanse grens, door de meest afgelegen regio van West-Nepal. Vandaar rijden we via het azuurblauwe meer van Manasarovar (4510 m) naar de ruïnes van het oude Güge-koninkrijk in Thöling en Tsaparang. In Darchen vangt onze tweede trekking aan: de 3-daagse legendarische pelgrimstocht rond de heilige berg Kailash. We ronden de reis af in Rongbuk, met een dagtocht naar het basiskamp van de Mount Everest.




Reis van dag aan dag:
Dag 1-12: Bezoek aan Kathmandu, waar we enkele dagen moeten verblijven om de Chinese visumformaliteiten in orde te laten brengen. Op dag 5 vliegen we vanuit Kathmandu naar Nepalgunj, aan de grens met India, en vandaar ’s anderendaags naar Simikot in het noorden. Hier begint, op een hoogte van 2270 m, onze 6-daagse trekking door de afgelegen Humla-regio in West-Nepal. Akkers, bosjes en stromen maken geleidelijk plaats voor een kaal en onherbergzaam landschap. Wanneer we op dag 10 de pas Nara Lagna (4580 m) oversteken is de lucht ijl en ligt het Tibetaans Plateau voor ons. We steken de grens over en met jeeps rijden we vanuit het eerste Tibetaanse dorp Sher in twee etappes naar de kampplaats bij Chiu Gompa (klooster) aan het meer van Manasarovar (4510 m). Hier hebben we een ideaal zicht op de berg Kailash.
Dag 13-21: Het prachtige meer is bijzonder heilig voor de hindoes en we verkennen op dag 13 de westoever tot Gossul Gompa. Via Thirthapuri (4520 m) bereiken we het gebied dat ooit het Güge-rijk vormde, met de ruïnesteden van Thöling en Tsaparang. Op dag 17 komen we aan in Darchen (4575 m), de uitvalsbasis voor de heilige voettocht, in wijzerszin rondom de Kailash. Net zoals vele pelgrims lopen wij de tocht van 52 km in drie dagen, waarbij we kamperen in de nabijheid van de kloosters van Dirapuk en Zutulpuk. Het is een prachtig maar zwaar traject, vooral tijdens de oversteek van de 5636 m hoge Dolma-pas. Maar het is dan ook een uitzonderlijke ervaring, want veel westerlingen komen niet in dit gebied, waarvoor een bijzondere en dure permit vereist is. Op dag 20 is onze tocht rond en gaan we met de jeeps verder richting Horchu.

Dag 21-31: In 3 dagen rijden we oostwaarts door verschillende valleien, met regelmatig een rivieroversteek, tot we het idyllische meer van Paiko Tsho bereiken. Op dag 25 bezoeken we eerst het grote en indrukwekkende boeddhistische klooster van Rongbuk en stappen vervolgens naar het Everest basiskamp (5150 m) en terug, met gedurende de hele tocht de majestueuze Everest-noordwand in het vizier. Een waardige en grootse afsluiter voor het Tibetaanse gedeelte van deze bijzondere reis. Via Nylam en de Milarepa-grot rijden we terug naar Nepal en Kathmandu, vanwaar we op dag 30 de terugreis aanvatten.

Video-impressie: Geniet even mee met dit pracht landschap.






































Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat hier je reactie achter! Nu, google heeft net een nieuwe spamfilter geïnstalleerd. Als je een reactie achterlaat zonder je google-account, dan wordt dit automatisch aanzien als spam en wordt het niet onmiddellijk gepubliceerd. Maar geen nood, zodra Lea merkt dat je bericht geen spam is, kan ze het handmatig er toch terug opzetten, maar het kan dus eventjes duren vooraleer je reactie gepubliceerd wordt. Dank je voor de moeite!