maandag 7 oktober 2013

De Grote Himalaya-doortocht:


Vanaf dag 17: Hierbij eindigt de blog maar niet de tocht.  Het is onduidelijk waarom ze niet de geplande route volgen. De berichtjes van Lea klinken toch heel geruststellend.  Aan de familie en iedereen die deze blog volgt de beste groeten. 
Op maandag 4 november gaan ze een binnenlandse vlucht naar Kathmandu doen en zijn ze donderdag 7 november terug thuis.  Het zal een prettig weerzien worden. 

Dag 16: We nemen rustig de tijd om Lo Mantang te verkennen en genieten van een douche en misschien ook wel van een frisdrank of een biertje.

Dag 13-15: Op dag 13 bereiken we de groene weiden van Guma Thanti (4800 m) waar de herders hun geiten en schapen laten grazen. We vervolgen onze weg om via een pas van 5100 m Mustang én een ander tijdperk binnen te wandelen. Bij een hoge, steile bergwand liggen de twee kleine kloosters van Lori (3995 m). We steken de Mustang-rivier over ter hoogte van Dhi en bereiken op dag 15 het ommuurde Lo Mantang, de grootste nederzetting en ‘hoofdstad’ van Mustang.
 
kloosters van Lori
kloostertje van Mustang
 
Guma Thanti (4800m)
 




Dag 11-12: We gaan de vergletsjerde en met ijs en sneeuw bedekte Saribung-pas (6042 m) over om vervolgens af te dalen via het ‘Japanese base camp’. Afhankelijk van de sneeuw- en ijscondities hebben we hierbij stijgijzers nodig en lopen we mogelijk in cordée. Op dag 12 bereiken we het Damodar-meer (4850 m), een heilige plaats voor de hindoes.




 

Trip door de Saribung-pas

 
 
 
 

Saribung basiskamp

 

Damodar-meer in de zomer


 

Dag 9-10: Via Phedi (5500m) wandelen we Damodar Himal binnen, een regio die maar zelden door trekkers bezocht wordt. Op dag 10 overnachten we aan de voet van de Saribung-pas (5730 m). We zijn omringd door besneeuwde 6- en 7-duizenders en sneeuw, wind en koude zijn onze metgezellen.




Damodar Himal


Saribungpas (film)



Dag 8: Een lange dag brengt ons naar het Bhrikutishali base camp (4900 m), aan de voet van de gelijknamige berg op de grens met Tibet.

A= Bhrikutishali of Bhrikuti op de grens met Tibet







Dag 7: Het traject van de volgende 6 dagen is zeer uitdagend, maar volgens kenners een van de meest uitzonderlijke die je in de Himalaya kan doen. De zichten die ons te beurt vallen zijn adembenemend mooi. We verlaten Phu in de namiddag en gaan op weg naar het verlaten dorp Nogaru (4300m).



Dag 5-6: Hier loopt de klassieke Annapurna-route, maar we verlaten deze al meteen en volgen de Nar-rivier over een adembenemend pad. Stilaan verandert het groene landschap en opent de vallei zich naar een soort bizarre bergwoestijn, door de Annapurna-keten afgeschermd van de moessonregens.


Annapurna-keten

Onze eerste stapdag tot Meta wordt al dadelijk een pittige onderneming. De spectaculaire Phu-vallei die we bereiken is etnisch Tibetaans en nog maar een vijftiental jaar geleden opengesteld voor wandelaars. We klimmen verder langs de Phu-rivier stroomopwaarts tot het prachtig gelegen dorpje Phu (4100 m), dat we op dag 6 bereiken en dat omringd is door zes- en zevenduizenders.

Het als een amfitheater gebouwde dorp ademt een middeleeuwse sfeer uit waar de invloeden van de westerse wereld nog geen vat op hebben. Phu met zijn stupa’s, gebedsmuren en stenen huizen die boven elkaar gebouwd zijn, is een fantastische plaats om te ontdekken en het dagelijkse leven van de mensen gade te slaan.Het zeer oude boeddhistische Tashi Lakhang klooster staat op de lijst van de 108 belangrijkste kloosters wereldwijd. Men gelooft dat dit het laatste klooster was dat door Karmapa Rinpoche werd gebouwd.

Website met foto's van Phu

 
Dag 3-4: Met de bus rijden we het lange traject naar Bhulbhule (853 m). We rijden door het gebied van de Gurung, hoofdzakelijk herders en rijstverbouwers. In het verleden werkten ze ook vaak als 'ghurka' in dienst van het Britse leger. Onderweg genieten we van de mooie zichten op de Himalchuli en Peak 29 (Ngadi Chuli).

We rijden verder met jeeps tot Koto (2625 m) waar onze permits worden gecontroleerd en waar morgen onze trekking echt van start gaat.

Op 10 oktober 2013 stuurde Lea een bericht vanuit Koto dat ze tussen grote bergen zat en het echt wel leuk vond.  Wie zal haar tegenspreken?
 

plaatselijke bus



 
Peak 29



Koto

Dag 2: Aankomst in Kathmandu op 8 oktober en transfer naar het hotel. Eerste kennismaking met de stad (en verder aan het einde van de reis). In Kathmandu en haar vallei vind je nog een eeuwenoude culturele rijkdom die tot op heden in het dagelijkse leven van de bewoners is geïntegreerd: van uiterst fijn gebeeldhouwde tempels, vergulde pagoden en paleizen tot marktjes, kleine winkeltjes en middeleeuws aandoende straatjes. Een bonte wereld waar je niet zomaar aan voorbij mag gaan.
 










Dag 1: Vertrek om 10.40 op 7 oktober 2013 in het station van Zolder

Lijnvluchten Brussel - Kathmandu, de hoofdstad van Nepal



zondag 6 oktober 2013

Inleiding: op reis naar Nepal



Nepal


Het dak van de wereld

Een van de meest tot de verbeelding sprekende landen in Azië is ongetwijfeld Nepal. De Nepalese Himalaya, met 8 van de 10 hoogste bergen van de wereld, oefent al meer dan een eeuw grote aantrekkingskracht uit op wandelaars en klimmers. Dit bergstaatje, ingeklemd tussen Tibet en India, is een waar paradijs voor wandelaars en liefhebbers van trektochten. Van kort tot lang, van eenvoudig tot zwaar, de keuze aan trekkings is bijna oneindig. De bekendste gebieden voor trektochten zijn Everest, Annapurna en Langtang. Maar juist op de minder gebaande paden valt nog veel te ontdekken: Helambu, Manaslu, Mustang, Dolpo, Tsum, Nar en Phu.





Naast de imposante bergwereld zijn het vooral ook de charmante bergbewoners die een diepe indruk op de bezoeker achterlaten. In de berggebieden wonen volkeren afkomstig uit Tibet, en de kloosters en gebruiken van het Tibetaans boeddhisme onderweg zullen mooie herinneringen opleveren. Maar naast de Mount Everest, de bergen en haar bewoners is er nog meer te ontdekken in Nepal. Ook cultuurliefhebbers kunnen aan hun trekken komen tijdens een rondreis. Het land waar twee wereldreligies - boeddhisme en hindoeïsme - elkaar ontmoeten bruist van de cultuur. De Kathmandu Vallei kan met recht worden betiteld als de schatkamer van Nepal. Naast de schitterende oude koningssteden Kathmandu, Bhaktapur en Patan is de vallei bezaaid met tempels, chortens, pagodes en stoepa's. In het zuidelijke laagland vinden we tenslotte de natuurparken Chitwan en Bardia, waar nog neushoorns en tijgers leven in het wild.




Lea heeft ook deze keer het plan opgevat om een barre tocht te ondernemen in het verre Nepal.

Samen met dertien lotgenoten gaan ze 32 dagen een enorm avontuur tegemoet.

Deze trekking brengt hen door 3 afgelegen en weinig bezochte gebieden bij de grens met Tibet:

de spectaculaire vallei van Phu,



het boeddhistische koninkrijkje Mustang




en het ‘verborgen land’ Dolpo.



Ze trekken door bar terrein met kale bergpassen en diepe valleien, grotendeels gelegen tussen 4000 en 6000 m en met een extreem klimaat. Het is de droom van elke Nepal-reiziger.